Flaş Haber

Şeyh Edebali Kimdir? Şeyh Edebali Nasıl Öldü?

Şeyh Edebali Kimdir?

Şeyh Edebali Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında yaşamış bir din adamıdır. Aynı zamanda Osman Beyin eşi olan Bala Hatun’un babasıdır. Osmanlı beyliği kurulduktan sonra bir süre Bilecik’te ikamet etti. Şeyh Edebali aslen Karamanlı’dır. Şeyh Edebali ilk eğitimini Horasan erenlerinden biri olup,Bektaşi pîr ve dedesi olan Şeyh Necmeddin ez-Zâhidî’den aldı. Ardından Şam’a gider. Burada dönemin meşhur alimlerinden dersler aldı. Şeyh Edebali, Tefsir, hadis ve İslam hukukunda uzmanlaştı.

Rivayete göre, Osman Gazi, bir gece rüyasında Şeyh Edebali’nin göğsünden bir ayın çıkıp kendi göğsüne girdiğini ve göğsünden bir büyük ağaç çıkıp dallarının alemi kapladığını, altından birçok nehirlerin çıkıp insanların bu sulardan geçtiklerini görmüştür. Şeyh Edebali rüyayı şöyle tabir etti:

Sen, Ertuğrul Gazi oğlu Osman, babandan sonra bey olacaksın. Kızım Bala Hatun ile evleneceksin. Benden çıkıp sana gelen nur budur. Sizin soyunuzdan nice padişahlar gelecek ve nice devletleri bir çatı altında toplayacaklar, Allah nice insanın İslam’a kavuşmasına senin soyunu vesile edecektir.

Şeyh Edebali Nasıl Öldü?

Din adamı Şeyh Edebali 1326’da 120 yaşlarında Bilecik’te vefat ettiği bilinmekte.

Ayrıca Kontrol Et

Jandarmadan Kaçakçılık Ve Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı

Jandarmadan Kaçakçılık Ve Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı Sakarya’nın Karasu ilçesinde jandarma ekiplerince gerçekleştirilen kaçakçılık ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir